MATCHA
Matcha wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia Sinensis , de theeplant. Dit is dezelfde plant die wordt gebruikt om witte, groene, oolong en zwarte thee te maken. Maar wat Matcha onderscheidt van andere theesoorten is het unieke teeltproces en de bijzondere verwerking van de theebladeren. De theeplanten worden gekweekt op velden die vaak in bergachtige streken liggen. Eén van de beslissende fasen in de teelt van matcha is het overschaduwen van de theeplanten. Ongeveer 20 tot 30 dagen vóór de oogst worden de theevelden bedekt met speciale netten of doeken om de hoeveelheid zonlicht te verminderen. Deze schaduwwerking vertraagt de groei van de planten en bevordert de aanmaak van chlorofyl in de bladeren. Dit resulteert in de karakteristieke intens groene kleur en milde, zoete smaak van Matcha. De bladeren die voor Matcha worden gebruikt, worden Tencha genoemd. Voor de productie van Matcha worden alleen de meest malse, bovenste bladeren geoogst, wat de exclusiviteit en hoge prijs van de thee verklaart. Hoogwaardige Tencha komt uitsluitend uit de voorjaarsoogst. Na de oogst worden de theebladeren zorgvuldig gestoomd om oxidatie te voorkomen en de groene kleur en waardevolle ingrediënten te behouden. Deze stap is cruciaal om de versheid en kwaliteit van de thee te behouden. Na het stomen worden de bladeren gedroogd en worden de stengels en bladnerven verwijderd, zodat alleen het bladmateriaal overblijft. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Sencha of Gyokuro worden Tencha-bladeren niet opgerold, omdat ze dan toch worden gemalen. Vervolgens worden de Tencha bladeren in traditionele steenmolens vermalen tot een fijn poeder. Dit maalproces is uiterst tijdrovend en vereist veel geduld, omdat er slechts kleine hoeveelheden poeder tegelijk kunnen worden geproduceerd (ca. 30 g/uur!) om oververhitting te voorkomen, wat de smaak en kwaliteit van het poeder zou aantasten. Het resultaat is de bekende felgroene, fijne Matcha.
Matcha heeft een lange geschiedenis in de Japanse cultuur en wordt traditioneel gebruikt bij de Japanse theeceremonie. Bij deze ceremonie wordt het matchapoeder rechtstreeks in een bowl gedaan en doordrenkt met heet, niet kokend water. Het poeder wordt met een speciale bamboegarde, de Chasen, opgeklopt tot het een uniforme, licht schuimige consistentie heeft. In tegenstelling tot andere theesoorten, waarbij je alleen de infusie drinkt, drink je bij matcha de infusie in zijn geheel. Hierdoor worden alle waardevolle ingrediënten van de thee, zoals antioxidanten, vitamines en mineralen, volledig opgenomen.